EBLO stelt dak beschikbaar voor zonnepanelen van inwoners en organisaties in drechtsteden

Zonnepanelen op dak van EBLO Seating

EBLO en Stichting Drechtse Stromen hebben een intentie-overeenkomst getekend om een zogenoemd collectief zonnestroomsysteem te gaan realiseren op het dak van EBLO. Particulieren, organisaties en bedrijven kunnen hierdoor hun eigen zonnestroom gaan opwekken met zonnepanelen die op het dak van EBLO liggen. Een inspirerend voorbeeld van samenwerking en duurzaamheid.

Stichting Drechtse Stromen is een burgerinitiatief op het gebied van de energietransitie. Ze helpen groepen inwoners van de regio Drechtsteden bij het nemen van duurzame maatregelen. Het gaat om energiebesparing en de omslag naar opwek en verbruik van schone energie zoals onder andere zonne-energie. Inmiddels zijn er al zes collectieve zonnestroomsystemen gerealiseerd in de Drechtsteden. Op het dak van EBLO komt dus het zevende grote zonnestroomsysteem met panelen van omwonenden.

Groot dak voor zonnepanelen 
Op het grote dak van EBLO Seating liggen sinds kort al ruim 700 zonnepanelen. Hiermee wekt EBLO voldoende op voor haar eigen jaarlijkse elektriciteitsverbruik. Maar het dak is zo groot dat er nog wel 700 zonnepanelen op zouden passen. Directeur Evert Mallie van EBLO (rechts op de foto) vond het zonde om deze ruimte niet te benutten en kwam in contact met Frits Lakemeier, projectleider bij Drechtse Stromen voor het programma ‘Zon op andermans dak’. De kennismaking groeide al snel uit tot enthousiasme en vertrouwen bij beide partijen en de ondertekening van de intentie-overeenkomst is nu een mooie basis voor de verdere ontwikkeling van het project. 

Goed voor het milieu en de portemonnee
De organisatie van het project ligt in handen van Drechtse Stromen, die inmiddels ruime ervaring heeft met dit soort projecten. Indien het project slaagt en genoeg animo is, dan komt er bij EBLO een tweede installatie op het dak van nog eens circa 700 panelen. Daarmee kan worden voorzien in het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ongeveer 50 huishoudens. De betrokken partijen gaan zich er vol voor inzetten. De volgende stap is om voldoende deelnemers te vinden in de regio rondom EBLO. Dat kunnen zowel particulieren zijn, maar ok organisaties of kleinere bedrijven. Deelname is mogelijk vanaf 1 paneel tot circa 40 panelen. Deelnemers aan het project kunnen gebruik maken van een aantrekkelijke financiële stimuleringsregeling van de overheid. Lakemeier en Mallie zijn al overtuigd: “opwek van energie met zonnepanelen is zowel aantrekkelijk voor het milieu als de portemonnee, en wij gunnen iedereen de kans om zelf zonnestroom op te wekken, ook op andermans dak”.

Informatiebijeenkomsten voor belangstellenden
Op de avond van woensdag 6 en dinsdag 12 maart zijn er bij EBLO informatiebijeenkomsten voor belangstellenden. U kunt zich hiervoor geheel vrijblijvend aanmelden op de website van Drechtse Stromen: www.drechtsestromen.net/zon Hier kunt u ook meer informatie vinden over het programma ‘Zon op andermans dak’ en het project bij EBLO.